2017 İŞYERİ SÖZLEŞMESİ

03.01.2017 2215

 

 

 

 

ISPARTA ÖĞRETMENEVİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ

 

İLE

 

TÜRKİYE OTEL, LOKANTA, DİNLENME YERLERİ İŞÇİLERİ SENDİKASI (TOLEYİS)

 

 

İŞYERİ

 

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

 

 

 

 

 

 

 

 

TARAFLAR:

 

İŞVEREN: ISPARTA ÖĞRETMENEVİ VE AKŞAM SANAT OKULU MÜDÜRLÜĞÜ

 

İŞÇİ SENDİKASI: TÜRKİYE OTEL, LOKANTA, DİNLENME YERLERİ İŞÇİLERİ SENDİKASI (TOLEYİS)

 

 

YÜRÜRLÜK TARİHİ          : 01.01.2017 – 31.12.2017

İMZA TARİHİ                      : 03/01/ 2017

 

 

Madde 1: Sözleşmenin Amacı

1.1. Toplu İş Sözleşmesi´nin amacı, iş sözleşmesinin yapılması, muhtevası, yürütümü ve sona ermesi ile ilgili hususları düzenlemek, işyerinde düzenli ve verimli çalışmayı sağlamak, üretimi artırmak, işverenin ve işçilerin hak ve menfaatlerini dengelemek, karşılıklı iyi niyet ve güvenle iş barışını sağlamak, taraflar arasında doğabilecek farklılıkları uzlaştırıcı yollarla çözümlemektir.

 

Madde 2: Taraflar ve Tanımlar

2.1 Toplu iş sözleşmesinin tarafları Isparta Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü ile Türkiye Otel, Lokanta, Dinlenme Yerleri İşçileri Sendikası (TOLEYİS)’dir.

2.2 Bu Toplu İş Sözleşmesi metni içinde,

a)  Isparta Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü "İŞVEREN",    

b) İşveren adına hareket eden işin, işyerinin ve işletmenin yönetiminde görev alan kişi "İŞVEREN VEKİLİ".           

c) Isparta Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü yer alan Konaklama ve Eğlence  (18 no’lu) işkolunda faaliyet gösteren işyeri "İŞYERİ",                

d) (c) fıkrasındaki işyerinde 4857 sayılı kanuna göre bir iş sözleşmesine dayanarak çalışanlar "İŞÇİ",               

e) (c) fıkrasındaki işyerinde çalışan TOLEYİS üyesi işçiler "ÜYE",        

f) Toplu İş Sözleşmesi "SÖZLEŞME",     

diye adlandırılmışlardır.

 

Madde 3: Sözleşmenin Kapsamı ve Yararlanma

3.1. Bu Sözleşme, Isparta Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde yer alan Konaklama ve Eğlence  (18 no’lu) işkolunda sözleşmenin imzası tarihinde faaliyet gösteren işyerini ve bu işyerinde çalışan taraf Sendika üyesi işçileri kapsar.

3.2. Sözleşmenin imzası tarihinde sendika üyesi bulunanlar yürürlük tarihinden, imza tarihinden sonra üye olanlar üyeliklerinin sendikaca işverene bildirilme tarihinden itibaren sözleşmeden yararlanırlar.

3.3. Toplu İş Sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük başlangıç tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üye işçiler, iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanırlar.

3.4. Üye olmayanların yararlanmaları hakkında 6356 sayılı “Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu” hükümleri uygulanır.

 

 

Madde 4: Sözleşmenin Hükmü

4.1. Toplu iş sözleşmesinde aksi belirtilmedikçe iş sözleşmeleri toplu iş sözleşmesine aykırı olamaz. İş sözleşmelerinin toplu iş sözleşmesine aykırı hükümlerinin yerini toplu iş sözleşmesindeki hükümler alır. Toplu iş sözleşmesinde iş sözleşmelerine aykırı hükümlerin bulunması hâlinde ise iş sözleşmesinin işçi yararına olan hükümleri geçerlidir.

4.2. Sona eren toplu iş sözleşmesinin iş sözleşmesine ilişkin hükümleri yenisi yürürlüğe girinceye kadar iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder.

        

Madde 5: Sendika Aidatları

5.1. İşveren, sendikanın yazılı isteği ve aidat kesilecek üye işçilerin listesini vermesi üzerine, yasal üyelik ve dayanışma aidatlarını işçilere yapacağı ücret ödemesinden kesip, Sendikanın göstereceği Banka hesabına en geç 30 (otuz) gün içinde yatırır. İşveren, aidat kesilen üyelerin listesini posta veya e-posta yolu ile Sendikanın muhasebe@toleyis.org.tr e-posta adresine gönderir.

 

Madde 6: Sendika Temsilcileri

6.1. İşyeri Sendika temsilcilerinin atanması ve görevleri konusunda yasa hükümleri uygulanır. Atanan ve görevden alınan temsilci listesi sendikaca işverene 15 (on beş) gün içinde gönderilir.

6.2. İşyeri sendika temsilcileri, yürürlükteki mevzuat ve Toplu İş Sözleşmesinin diğer maddelerinde kendilerine verilen görevlerinin yanında işyerindeki sendika üyesi işçilerin yasal temsilcisi ve sözcüsü olup, görev ve yetkileri aşağıda belirtilmiştir.

a) İşyerinde, üyeler ve işveren arasında işbirliği ve çalışma barışını sağlamak,

b) Üyeler tarafından yapılan talep ve şikâyetleri tetkik ederek, makul olmayan talep ve şikâyetlerde üyeyi ikna ederek, kendi takdirine göre makul bulduğu talep ve şikâyetleri işverene intikal ettirmek,       

c) Üyeler ile işveren arasında çıkacak uyuşmazlıkların dostça çözümlenmesine çalışmak,

d) Sözleşmenin uygulanması ile ilgili konularda çıkabilecek uyuşmazlıkların çözüm yollarını bulmak ve gerekirse konuyu sendikaya ve işverene intikal ettirmek.

e) Kanuna aykırı teşebbüs ve davranışları kendi yetkileri dâhilinde önlemeye çalışmak ve kanuna aykırı teşebbüs ve davranışlarda bulunmamak,

f) Sözleşmenin eksiksiz ve aksaksız uygulanmasını sağlamak,

işyeri sendika temsilcilerinin görevleridir.

6.3. İşyeri sendika temsilcileri lüzum gördüğü zamanda veya belli zamanlarda işyeri ile ilgili konuları görüşüp karara varmak üzere işyerinde yetkili olan işveren temsilcisi ile toplantı yaparlar. Bu toplantı tarafların gerek gördüğü gün ve saatte yapılır. Görüşmelerin gündemi ve alınan kararlar 3 (üç) nüsha tutanakla tespit edilir. Tutanağın 1 (bir) nüshası işveren vekiline, 1 (bir) nüshası sendika şube başkanlığına, 1 (bir) nüshası da işyeri sendika temsilcisine verilir. İşyeri sendika temsilcisine verilen nüsha sendika temsilcilik odasında muhafaza edilir. Periyodik toplantılar dışında lüzumlu hallerde yapılacak toplantılarda da aynı uygulama yapılır.

6.4. Temsilci, temsilcilik görevini iş saatleri dışında veya işveren ya da işveren vekilinden izin almak şartıyla iş saatleri içinde gerçekleştirir. Bu görevleri dolayısıyla asıl işlerini aksatamazlar.

 

Madde 7: Sendikal Teminatlar

7.1. İşçi kuruluşu yöneticiliğinin güvencesi

7.1.1. İşçi kuruluşunda yönetici olduğu için çalıştığı işyerinden ayrılan işçinin iş sözleşmesi askıda kalır. Yönetici dilerse işten ayrıldığı tarihte iş sözleşmesini bildirim süresine uymaksızın veya sözleşme süresinin bitimini beklemeksizin fesheder ve kıdem tazminatına hak kazanır. Yönetici, yöneticilik süresi içerisinde iş sözleşmesini feshederse kıdem tazminatı fesih tarihindeki emsal ücret üzerinden hesaplanır.

7.1.2. İş sözleşmesi askıya alınan yönetici; sendikanın tüzel kişiliğinin sona ermesi, seçime girmemek, yeniden seçilmemek veya kendi isteği ile çekilmek suretiyle görevinin sona ermesi hâlinde, sona erme tarihinden itibaren bir ay içinde ayrıldığı işyerinde işe başlatılmak üzere işverene başvurabilir. İşveren, talep tarihinden itibaren 1 (bir) ay içinde bu kişileri o andaki şartlarla eski işlerine veya eski işlerine uygun bir diğer işe başlatmak zorundadır. Bu kişiler süresi içinde işe başlatılmadığı takdirde, iş sözleşmeleri işverence feshedilmiş sayılır.

7.1.3. Yukarıda sayılan nedenler dışında yöneticilik görevi sona eren sendika yöneticisine ise başvuruları hâlinde işveren tarafından kıdem tazminatı ödenir. Ödenecek tazminatın hesabında, işyerinde çalışılmış süreler göz önünde bulundurulur ve fesih anında emsalleri için geçerli olan ücret ve diğer hakları esas alınır. İşçinin iş kanunlarından doğan hakları saklıdır.

 

7.2. İşyeri sendika temsilciliğinin güvencesi

7.2.1. İşveren, işyeri sendika temsilcisinin iş sözleşmelerini haklı bir neden olmadıkça ve nedenini yazılı olarak açık ve kesin şekilde belirtmedikçe feshedemez. Fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde, temsilci veya üyesi bulunduğu sendika dava açabilir.

7.2.2. Dava basit yargılama usulüne göre sonuçlandırılır. Mahkemece verilen kararın temyizi hâlinde Yargıtay kesin olarak karar verir.

7.2.3. Temsilcinin işe iadesine karar verilirse fesih geçersiz sayılarak temsilcilik süresini aşmamak kaydıyla fesih tarihi ile kararın kesinleşme tarihi arasındaki ücret ve diğer hakları ödenir. Kararın kesinleşmesinden itibaren 6 (altı) iş günü içinde temsilcinin işe başvurması şartıyla, 6 (altı) iş günü içinde işe başlatılmaması hâlinde, iş ilişkisinin devam ettiği kabul edilerek ücreti ve diğer hakları temsilcilik süresince ödenmeye devam edilir. Bu hüküm yeniden temsilciliğe atanma hâlinde de uygulanır.

7.2.4. İşveren, yazılı rızası olmadıkça işyeri sendika temsilcisinin işyerini değiştiremez veya işinde esaslı tarzda değişiklik yapamaz. Aksi hâlde değişiklik geçersiz sayılır. Bu madde hükümleri işyerinde çalışmaya devam eden yöneticiler hakkında da uygulanır.

 

7.3. Sendika özgürlüğünün güvencesi

7.3.1. İşçilerin işe alınmaları; belli bir sendikaya girmeleri veya girmemeleri, belli bir sendikadaki üyeliği sürdürmeleri veya üyelikten çekilmeleri veya herhangi bir sendikaya üye olmaları veya olmamaları şartına bağlı tutulamaz.

7.3.2. İşveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında, çalışma şartları veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayrım yapamaz. Ücret, ikramiye, prim ve paraya ilişkin sosyal yardım konularında toplu iş sözleşmesi hükümleri saklıdır.

7.3.3. İşçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin izni ile iş saatleri içinde işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya farklı işleme tabi tutulamaz.

7.3.4. İşverenin yukarıdaki fıkralara aykırı hareket etmesi hâlinde işçinin 1 (bir) yıllık ücret tutarından az olmamak üzere sendikal tazminata hükmedilir.

7.3.5. Sendikal bir nedenle iş sözleşmesinin feshi hâlinde işçi, 4857 sayılı Kanunun 20 ve 21 inci madde hükümlerine göre dava açma hakkına sahiptir. İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğinin tespit edilmesi hâlinde, 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesine göre işçinin başvurusu, işverenin işe başlatması veya başlatmaması şartına bağlı olmaksızın sendikal tazminata karar verilir. Ancak işçinin işe başlatılmaması hâlinde, ayrıca 4857 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin birinci fıkrasında belirtilen tazminata hükmedilmez. İşçinin 4857 sayılı Kanunun yukarıdaki hükümlerine göre dava açmaması ayrıca sendikal tazminat talebini engellemez.

7.3.6. İş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiği iddiası ile açılacak davada, feshin nedenini ispat yükümlülüğü işverene aittir. Feshin işverenin ileri sürdüğü nedene dayanmadığını iddia eden işçi, feshin sendikal nedene dayandığını ispatla yükümlüdür.

7.3.7. Fesih dışında işverenin sendikal ayrımcılık yaptığı iddiasını işçi ispat etmekle yükümlüdür. Ancak işçi sendikal ayrımcılık yapıldığını güçlü biçimde gösteren bir durumu ortaya koyduğunda, işveren davranışının nedenini ispat etmekle yükümlü olur.

7.3.8. 7 inci maddedeki hükümlere aykırı olan toplu iş sözleşmesi ve iş sözleşmesi hükümleri geçersizdir.

7.3.9. İşçinin iş kanunları ve diğer kanunlara göre sahip olduğu hakları saklıdır.

 

Madde 8:  İlan Tahtası ve Temsilci Odası

8.1. İşyerinde; işçilerin görebilecekleri yerlere yeteri kadar camlı ve kilitli ilan tahtası konur. Bildiri veya bültenlerde yer alan konulardan doğacak sorumluluk sendikaya aittir. 

8.2. İşveren, işyeri sendika temsilcisine belge, evrak ve kayıtlarını muhafaza edebilmeleri ve çalışmalarını kolaylaştırmaları için imkânlar ölçüsünde işyerinde temsilci odası tahsis eder.

 

Madde 9: Sendikal İzinler

9.1.  İşyeri sendika temsilcisi asıl işlerini aksatmamak ve iş disiplinine aykırı olmamak şartıyla temsilcilik görevinin gerektirdiği faaliyetlerde bulunabilmeleri için işverenin izni ile haftada 1 (bir) saat izin verilir.

9.2. Sendika temsilcisi ve görevlilerine kongre, seminer, Yönetim, Denetim, Disiplin Kurulu, Genel Kurul ve Temsilciler Meclisi gibi toplantılara katılmaları için Sendikanın yazılı talebi üzerine 20 (yirmi) güne kadar ücretli izin verilir.

 

Madde 10: Yazışmalar

10.1. Taraflar birbirleriyle olan her türlü yazışmalarda, en geç 15 (on beş) iş günü içinde cevap vermeyi kabul ederler.

 

Madde 11: Sendika Yöneticilerinin Görüşme İstekleri

11.1. Sendika yöneticileri; işveren veya vekillerine önceden haber vermek şartı ile işyerine giderek; üyelerle dinlenme saatlerinde görüşme yapabilirler. Keza Sendika yöneticileri işveren veya vekillerine haber vermek şartıyla mesai saatleri içinde de üyelerle görüşebilirler.

 

 

Madde 12: Deneme Süresi

12.1. Deneme süresi 90 (doksan) gündür. Bu süre içinde taraflar iş sözleşmelerini bildirimsiz ve tazminatsız feshedebilirler.

 

Madde 13: Gözaltına Alınma, Tutukluluk Ve Mahkûmiyet Halinde Fesih Ve Tekrar İşe Başlatma

13.1. Gözaltına alınan işçiler bunu belgeledikleri takdirde kanuni gözaltı süresince ücretsiz izinli sayılırlar.   

13.2. İşçi herhangi bir suçla tutuklandığında, gözaltında ve tutuklu kaldığı süreler toplamı, İş Kanunundaki bildirim sürelerini aştığı takdirde iş sözleşmesi münfesih sayılır. Bu sürelerin İş Kanunundaki bildirim süresini aşmaması hallerinde, işçi bu süreler için ücretsiz izinli sayılır.     

13.3. Tutukluluğun;

a) Kovuşturmaya yer olmadığı,

b) Son tahkikatın açılmasına gerek olmadığı,

c) Beraat kararı verilmesi,

d) Kamu davasının düşmesi veya ortadan kalkması,

nedenlerinden biriyle 90 (doksan) gün içinde son bulması ve işçinin bu tarihten itibaren 1 (bir) hafta içinde işine dönmeyi talep etmesi halinde işveren tarafından emsallerinin hakları ile işe alınır. 90 (doksan) gün sonunda yapılan başvuru halinde boş yer varsa işe alınır. Bu halde işe tekrar alınan işçinin eski kıdem hakları saklıdır.

13.4.  Adi suçlardan (bu maddenin 6. bendindeki suçlar hariç) yargılanmaları tutuklu olarak devam ederken 90 (doksan) gün içinde tahliye edilenlerin bir hafta içinde başvurması halinde işveren tarafından tekrar işe alınırlar. Bilahare hüküm giymeleri halinde hizmet akitleri münfesih sayılır. Şu kadarki 13.5. fıkranın (a) ve (b) bentleri saklıdır.

13.5.  Adi suçlardan yargılanmaları tutuklu olarak devam edenlerden;

a)  6 (altı) ay ve daha az ceza alan,

b) 6 (altı) aydan fazla ceza alıp, cezası ertelenen, paraya çevrilen veya af ile sonuçlanan veya iyi hali nedeni ile 6 (altı) aydan fazla ceza aldığı halde 6 (altı) aydan önce tahliye edilen işçiler, 1 (bir) hafta içinde başvurması ve işyerinde durumuna uygun münhal kadro bulunması ve hizmetine ihtiyaç duyulması halinde işverenin takdiri ile tekrar işe alınabilirler.

13.6. Yüz kızartıcı suçlar ile sabotaj, Devletin Ülke ve Milleti ile bütünlüğüne, Milli güvenliğe, Kamu düzenine, Türk Silahlı Kuvvetlerine, karşı işlenen suçlardan Hüküm giyenler, cezanın ertelenmesi,  paraya çevrilmesi veya affa uğraması hallerinde dahi hiç bir suretle tekrar işe alınamazlar.

13.7.  İşverene ait herhangi bir aracı görevli olarak kullanırken, Trafik kazası yapan şoförler, bu nedenle tutuklandıkları veya hüküm giydikleri takdirde 90 (doksan) gün içinde hükümlülük veya tutukluluk hali sona ermek şartıyla;

a)  Tutuklu veya hükümlü kaldıkları sürenin sonunda 7 (yedi) gün içinde,

b) Ehliyetlerinin mahkemece geri alınmış olması durumunda, ehliyetin iade edildiği tarihten itibaren 7 (yedi) gün içinde, başvurmaları halinde eski işlerine alınırlar. 90 (doksan) günden fazla süren hükümlülük veya tutukluluk halinde tekrar işe başlatma işverenin takdirine bağlıdır.

 

Madde 14: İş Sözleşmesinin Feshedilemeyeceği Haller

14.1. Bu konuda mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Madde 15: İhbar Önelleri

15.1. İhbar önelleri konusunda mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Madde 16: Kıdem Tazminatı

16.1. Kıdem tazminatı konusunda mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Madde 17: Haftalık Çalışma Süresi

17.1. İşyerinde haftalık çalışma süresi toplam 45 (kırk beş) saattir. Bu süre 6 (altı) gün üzerinden düzenlenir. İşçi işverence uygun görülen günde dinlendirilir.

17.2. Çalışma saatlerinin başlama ve bitme zamanları işyerinin niteliği göz önünde tutularak işveren veya vekillerince tespit olunur ve işyerinde ilan edilir. Üyelere çalışma süresinin ortalama bir zamanında, 30 (otuz) dakika ara dinlenmesi verilir. Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz.

17.3. İşçilerin meşru olmayan mazeretleri nedeniyle 30 (otuz) dakikayı geçen gecikmelerinde ücretlerinden geç kaldıkları sürenin 2 (iki) katı ücret kesintisi yapılır. Ayrıca disiplin cezası uygulanır.

 

Madde 18: Fazla Çalışma ve Fazla Çalışma Ücreti

18.1. Haftalık 45 (kırk beş) saati aşan çalışmalar fazla çalışmadır. İşçilere kanuni süreleri aşmamak üzere fazla çalışma yaptırılabilir.

18.2. Fazla çalışmanın hesabında yarım saatten az olan süreler yarım saat, yarım saati aşan süreler ise 1 (bir) saat sayılır.

Madde 19: Ulusal Bayram-Genel Tatil ve Hafta Tatili Günleri ve Ödenecek Ücretler

19.1. Ulusal Bayram ve Genel Tatil günleri yasalarda belirtilen günlerdir. İşçilerin bu günlerde çalışmalarına ihtiyaç duyulması halinde, olağanüstü durumlar hariç önceden haber verilir.

19.2. Hafta tatili gününün Ulusal Bayram ve Genel Tatil gününe rastlaması ve işçinin bu günlerde çalıştırılması halinde de 1 (bir) yevmiye ödenir veya işverence 1 (bir) günlük izin verilir.       

 

Madde 20: İşçinin Çalışıp Çalışmadığında İhtilaflar

20.1. İşçinin çalışma süresini tevsik edecek belge, kartlı takip sistemi, kendisine ait imza cetveli veya puantaj cetvelidir. Her işçi işe başladığı ve işten çıktığı saat için, kendisine ait imza cetvelini usulüne göre imzalamakla ve kartlı sistemde kartını okutmakla görevlidir.

 

Madde 21: Yıllık Ücretli İzin

21.1. Kamu işyerlerindeki hizmet süresi;

a) 1 yıl ile 5 yıl arasında hizmeti olan üyelere 17 (on yedi) işgünü,

b) 5 yıl ile 10 yıl arasında hizmeti olan üyelere 20 (yirmi) işgünü,

c) 10 yıldan fazla hizmeti olan üyelere 26 (yirmi altı) işgünü üzerinden yıllık ücretli izin verilir.

 

21.2. 18 (on sekiz) ve daha küçük yaştaki işçilerle 50 (elli) ve daha yukarı yaştaki işçilere verilecek yıllık ücretli izin süresi 20 (yirmi) günden az olamaz.

21.3. Yıllık ücretli izin günlerine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil günleri izine ilave edilir. Ücretli yıllık izinlerin işyerinin bulunduğu il sınırı dışında kullanılması ve isteği halinde işçiye 4 (dört) güne kadar ücretsiz yol izni verilebilir.

21.4. Yıllık ücretli izin hakkından vazgeçilemez. Yukarıda gösterilen izin süreleri tarafların rızaları ile bir bölümü 10 (on) günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilir. İşçilerin yıllık izinleri; zorunlu haller dışında yoğunluğu en az olduğu dönemlerde kullanılacak şekilde programlanır.

 

Madde 22: Diğer İzinler

22.1. Ücretli izinler

1) İşçiye, işverence uygun görülmek kaydıyla yılda 6 (altı) güne kadar ücretli mazeret izni verilebilir. Bu izinlerin kullanılması, bir defada bir saatten az, bir günden fazla olamaz.

2) İşçiye evlenme halinde 5 (beş) gün,

3) İşçinin eşinin doğum yapması halinde 5 (beş) gün, evlat edinmesi halinde 3 gün,  

4) İşçinin ana, baba, eş, çocuk, kardeşinin ölümü halinde 5 (beş) gün, kayınvalide ve kayınpeder ölümü halinde 3 (üç) gün,

5) İşçilerin yangın, su baskını, deprem gibi doğal afetlere maruz kalmaları halinde 7 (yedi) güne kadar,

ücretli izin verilir.

6) Bu izinler yukarıda sayılan olayların ortaya çıkmasından itibaren belgelendirmek kaydıyla 1 (bir) hafta içinde kullanılır.

7) Analık izinleri konusunda mevzuat hükümleri uygulanır.

8) Üyenin eş, çocuk, ana ve babasının kanser, verem gibi ağır ve acil tedavi gerektiren hastalığa maruz kalmalarında ilgili mevzuatın öngördüğü belgelere istinaden refakat gerektiği hallerde, başka bir refakatçi olmadığı durumlarda üyeye, yılda 10 (on) güne kadar ücretli refakat izni verilir.

 

22.2. Ücretsiz İzin

22.2.1. İşçinin geçerli olabilecek mazereti olması durumunda işverenin de uygun görmesi halinde yılda 3 (üç) aya kadar ücretsiz izin verilebilir. Bu izinlerin kullanılması bir defada 10 (on) günden az olamaz.

 

Madde 23: Askerlik İzni

23.1. Askerlik ve Kanundan doğan çalışma konusunda, 4857 Sayılı Kanunun 31.maddesi hükümleri uygulanır.

 

Madde 24: Ücretin Tarifi ve Ücret Hesap Pusulası

24.1. Bu toplu iş sözleşmesi kapsamında çalışan işçiler günlük ücret prensibi ile çalıştırılırlar. Ücretin tahakkuk ve ödenmesinde mevzuat hükümleri uygulanır.

24.2. İşveren, personel kimlik kartı ile işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir ücret hesap pusulasını işçiye vermek zorundadır.

24.3. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir.

24.4. İşçi ücretleri kazanılan ayı takip eden ayın 5 (beş) inci gününe kadar ödenir. İşçilerin talebi halinde ayın 15-20 si arasında asgari ücretin en fazla ¼’(dörtte bir)’i oranında avans verilir. 

25.5. Promosyonlar konusunda mevzuat hükümleri uygulanır.

 

Madde 25: Ücret Zammı

25.1.  01.01.2017 tarihinde işyerinde çalışmakta olan İşçilerin, 31.12.2016 tarihi itibariyle almakta oldukları günlük brüt çıplak ücretlerine 01.01.2017 tarihinden geçerli olmak üzere % 11 (Yüzde on bir) oranında zam yapılacaktır.

25.2. Bu toplu iş sözleşmesinin yürürlük başlangıç tarihinden sonra, ilk defa işe alınacak işçiler, asgari ücretle işe başlatılırlar. Bu işçilerin, deneme sürelerini başarı ile tamamlamaları ve sendikaya üye olmaları kaydıyla, üyeliklerinin işverene bildirildiği tarihi takip eden aybaşından geçerli olmak üzere emsallerin ücret zamlarından yararlandırılırlar. Ancak, bu uygulama sebebiyle sonradan işe alınan işçilerin ücretleri hiç bir şekilde kendinden kıdemli işçilerin ücretini geçemez.

25.3. Bu maddedeki uygulamalar sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 26: İlave Tediye ve İkramiye

26.1. İşçilere, 6772 sayılı kanun esasları uyarınca Bakanlar Kurulunun tespit edeceği tarihlerde olmak üzere ilave tediye ödenir.

26.2. İşçilere sözleşme yılının Mart ve Eylül aylarının ilk 20 (yirmi) gününde 26’şar günlük çıplak ücretleri tutarında 2 (iki) ikramiye ödenir. Bu ikramiyelerin ödenmesinde, işverence verilen her türlü ücretli izinler ile 4857 sayılı Kanunun 55.maddesinde sayılan süreler çalışılmış gibi dikkate alınır. İkramiyeler, çalışılan süre ile orantılı olarak ödenir.

 

Madde 27: Bayram ve Sosyal Yardımlar

27.1. İşbu toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan sendika üyesi işçilere toplu iş sözleşmesinin her ayı 60,00 TL sosyal yardım, kurban bayramında 250,00 TL bayram yardımı işveren tarafından ödenir. 

27.2. Sosyal yardımın ödenmesinde, her türlü ücretli izinler ile iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle istirahat halleri ve bir ayı aşmayan diğer istirahat hallerinde kıstelyevm yapılmaz.

27.3. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 28: Eğitim Yardımı

28.1. İşbu toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan sendika üyesi işçilere toplu iş sözleşmesinin eylül ayında ve bir kereye mahsus olmak üzere;

a) İlköğretimde okuyan erkek çocuk için 150,00 TL, kız çocuk için 200,00 TL,

b) Ortaöğretimde okuyan erkek çocuk için 200,00 TL, kız çocuk için 300,00 TL,

c) Yükseköğrenimde okuyan erkek çocuk için 500,00 TL, kız çocuk için 750,00 TL,

net eğitim yardımı işveren tarafından ödenir. Geçerli öğrenci belgesi ibrazı esastır.

28.2. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 29: Şeflik Görevi Primi

29.1. İşbu toplu iş sözleşmesi kapsamında bulunan sendika üyesi işçilerden işverence birim şefi olarak görevlendirilenlere toplu iş sözleşmesinin her ayında işveren tarafından net 250,00 TL şeflik görevi primi işveren tarafından ödenir.

29.2. Birim şefleri arasından ayrıca bir kişi koordinatör şef olarak görevlendirilir. Koordinatör şef olarak görevlendirilene şeflik görevi primi net 400,00 TL olarak ödenir.

29.3. Şeflik görevlendirilmesi işveren vekili tarafından yapılır. İşveren vekili ihtiyaca binaen şeflik görevlendirmelerinde değişiklik yapabilir.

29.4. Disiplin cezası alan şefin şeflik görevine işveren vekilince derhal son verilir.

29.5. Şeflik görevi primi ödenmesinde, her türlü ücretli izinler ile iş kazası ve meslek hastalıkları sebebiyle istirahat halleri ve bir ayı aşmayan diğer istirahat hallerinde kıstelyevm yapılmaz.

29.6. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 30: Yemek Yardımı

30.1. İşçilere; işyerinde fiilen çalıştıkları günlerde bir öğün, doyurucu ve ücretsiz yemek verilir. Ancak, yemek saatinde işyeri dışında görevli olanlara, Ramazan ayında oruç tutanlara, sağlık kurulu raporu ile perhizli olduğunu belgeleyen işçilere fiilen çalıştıkları her gün için toplu iş sözleşmesi döneminde net 8,00 TL/Gün yemek yardımı yapılır.

30.2. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 31: Sağlıklı Yaşam Yardımı

31.1. Sendika üyesi işçilere; sağlıklı yaşamayı teşvik etmek amacıyla,  fiilen çalıştıkları her ay için toplu iş sözleşmesi döneminde her ay net 25,00 TL sağlıklı yaşam yardımı ödenir.

31.2. İşçi, sigara ve alkollü içecek içmeyeceğine dair taahhütname verdikten sonra sağlıklı yaşam yardımı almaya hak kazanır.

31.3. Sigara veya alkollü içecek içtiği tespit edilen işçinin sağlıklı yaşam yardımı sigara veya alkollü içecek içtiği tespit edilen ilk aydan itibaren 6 (altı) ay süreyle ödenmez. 6 (altı) ayın sonunda tekrar sigara ve alkollü içecek içmeyeceğine dair taahhütname verdikten sonra sağlıklı yaşam yardımı almaya hak kazanır.

31.2. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 32: Giyim Yardımı

32.1. İşçilerin işyerinde giymek zorunda olduğu üniforma, iş elbisesi yazlık ve kışlık olmak üzere işveren tarafından ikişer takım ile bir çift ayakkabı veya terlik verilir. İşçi kendisine verilmiş kıyafeti temiz ve ütülü olarak kullanmak zorundadır. İşyerinin belirlediği kıyafete aykırı kıyafetle işe gelen işçilere disiplin cezası uygulanır.

32.2. Bu toplu iş sözleşmesinin kapsamında bulunan işçilere, sözleşme dönemince uygulanmak üzere Eylül ayında bir kereye mahsus net 150,00 TL giyim yardımı ödenir.

32.3. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 33: Evlenme Yardımı

33.1. İşyerinde çalışan işçilerden sözleşme döneminde evlenenlere bir kereye mahsus olmak üzere net 250,00.-TL evlenme yardımı yapılır.

33.2. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 34: Doğum Yardımı

34.1. İşyerinde çalışan işçiye, doğan her bir çocuğu için (doğumun belgelendirilmesi şartıyla) sözleşme döneminde net 250,00.- TL doğum yardımı yapılır.

34.2. Üyenin eşi de işyerinde çalışıyorsa doğum yardımı eşlerden birine yapılır. Bu yardım çocuğun ölü doğması halinde de yapılır, işçiye ayrıca ölüm yardımı ödenmez.

34.3. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 35: Ölüm Yardımı

35.1. Üyenin eşi, çocuğu, ana veya babasının ölümü halinde, ölümün sözleşme döneminde olması halinde net 200,00 TL,

35.2. Üyenin ölümü halinde kanuni mirasçılarına, ölümün sözleşme döneminde olması halinde net 400,00 TL,

35.3. Üyenin iş kazası sonucu ölümü halinde kanuni mirasçılarına, ölümün sözleşme döneminde olması halinde net 500,00 TL, ölüm yardımı yapılır. Ancak ölüm yardımı ödemelerin yapılabilmesi için işçi veya kanuni varisleri ölüm olayını belgelendirmek mecburiyetindedirler.

35.4. Bu uygulama sonucu oluşan yarım kuruşa kadar olan kesirler dikkate alınmaz, yarım kuruş ve üzeri kesirler bir kuruşa tamamlanır.

 

Madde 36: Engelli İşçiler İle İlgili Hususlar

36.1. Bu konuda mevzuat hükümleri uygulanır. Ancak, engelli işçilerin çalıştırılmalarına yönelik süreler, çalıştırılacakları işler ve bu işlere ilişkin işyerlerinin engellerine uygun hale getirilmesi için, işverence gerekli tedbirler alınır.

 

Madde 37: İş Sağlığı ve Güvenliği

37.1. İşveren, iş sağlığını korumak ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla işyerinde “İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı” hükümlerine uygun olarak gerekli tedbirleri alır.

37.2. İşçilerin “İş Sağlığı ve Güvenliği Mevzuatı” hükümlerine uygun olarak davranmaları ve mevzuata aykırı durumları işverene derhal bildirmek zorundadır.

37.3. İşveren, işin ve işyerinin gereklerini göz önünde bulundurmak, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatı hükümlerine uygun olmak şartıyla işçi çalıştırır.

 

Madde 38: İş ve İşyeri Değişikliği ve Nakiller

38.1. İşçiler gerektiği takdirde işyeri içinde unvanı veya niteliği benzer yahut birbirine yakın başka işlerde veya yerlerde ya da işçinin sahip olduğu ehliyet veya belgeye uygun diğer işlerde muvafakat aranmaksızın geçici veya devamlı olarak işveren tarafından görevlendirilebilirler.

38.2. Görülen işin niteliğinde benzerlik veya işçinin sahip olduğu ehliyet veya belgeye uygun diğer işlerden olmak şartı ile işçilerin aynı işverene bağlı ilçe hudutları içindeki bir başka işyerine, işverence geçici veya daimi olarak nakledilmeleri mümkündür. Bu nakil ve yapacağı işle ilgili hususlar, yazı ile işçiye tebliğ edilir.

38.3. İş ve işyeri değişikliği hiçbir zaman ceza mahiyetinde olamaz.

38.4. İşçilerden mesleki eğitimlere katılmış ve onaylı sertifika sahibi olanlar, meslek lisesi, meslek yüksekokulu, lisans ve lisansüstü eğitim kurumları mezunları, kurumda ihtiyaç duyulan mesleki işlerde veya eğitimlerine uygun işlerde görülen hizmetlerin aksamasına meydan vermeyecek şekilde görevlendirilebilirler.

 

Madde 39: Eğitim

39.1. İşçilerin masrafları işverene ait olmak üzere işverenin uygun gördüğü ve mesai haricindeki eğitimlere katılması zorunludur.

 

Madde 40: Hastalık Yardımı

40.1. Hastalık yardımı konusunda Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanır. Üyenin Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenmeyen ilk (2) iki günlük ücreti işveren tarafından ödenir.

 

Madde 41: Hasar ve Zarar Tespiti

41.1. Kusurları dolayısıyla kullandıkları araç, makine, alet ve edevatı hasara uğratan veya imal ettiği malı bozan, hatalı yapan işçilerden, meydana gelen zararın tazmini için şu şekilde hareket edilir;

a) Olayın vuku bulduğu işyerinde, işveren vekilinin görevlendireceği 2 (iki) kişi (bir tanesi hasar konusunda uzman kişi olmak üzere) ile sendikanın seçeceği bir kişi olmak üzere 3 (üç) kişiden oluşan bir komisyon kurulur.

b) Komisyon, işçinin savunmasını da alarak, zararın hangi sebepten meydana geldiğini, işçinin zarardaki rolünü ve ödeyeceği tazminatın miktarını tespit eder.

c) Komisyonun kararı işveren vekilinin onayından sonra işçiye tebliğ edilir.  Kararın tebliğ tarihinden itibaren 6 (altı) iş günü içinde taraflar mahkemeye itiraz edebilirler. Bu süre içinde itiraz edilmemişse karar kesinleşir. İtiraz yapılmışsa karar mahkeme sonucunda kesinleşir.

d) Kesinleşen hasar veya zarar bedeli işçinin ücretinin 1/5’i nispetinde olmak üzere her ay ücretinden muntazaman kesilerek tazmin edilir.          

41.2. İşverenin İş Kanunundan doğan hakları saklıdır.

 

Madde 42: İşe Başlama ve Geç Gelmeler

42.1. İşçilerin, işbaşı saatinde görev yerlerinde hazır bulunmaları şarttır.

42.2. Bir ayda üç defa 10’ar dakikaya kadar geç kalmalarda işçinin ücretinden bir kesinti yapılmaz. Ancak işe geç gelmeyi ve işyerini erken terk etmeyi alışkanlık haline getirenler hakkında disiplin hükümleri uygulanır.

 

Madde 43: Makine - Araç ve Gereç Bakımı

43.1. İşveren veya işveren vekili işçinin kullandığı münhasıran işyerinde bulunan araba, makine, araç gereç ve avadanlıkların bakımları ve temizlenmesi için mesai bitimine 15 (on beş) dakika kala gerekli uygun zamanı ayırır. İşçilerde bu zaman içinde yukarıda belirtilen makine ve avadanlıkların günlük ve haftalık bakımlarını yapmakla yükümlüdür.

 

Madde 44: Disiplin Kurulu ve Disiplin Cezaları

44.1. Disiplin Kurulunun oluşumu ve disiplin cezasını gerektiren fiil ve haller ve bunların cezaları için Isparta Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu İşyeri Disiplin Yönetmeliği esas alınır.

 

Madde 45: Uyuşmazlıkları ve Müracaatları Değerlendirme Yöntemi

45.1. Bu sözleşmenin uygulanmasından veya çalışma ilişkilerinden kaynaklı sıkıntıların olması halinde konu sendika temsilcisince işverene intikal ettirilerek çözülmeye çalışılır.

 

Madde 45: Yürürlük ve Süre

45.1. Bu toplu iş sözleşmesi 01.01.2017 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek ve 31.12.2017 tarihinde sona ermek üzere 1 (bir) yıl sürelidir.

                       

45.2. İşbu toplu iş sözleşmesi 45 (kırk beş) maddeden ibaret olup 03.01.2017 tarihinde taraflarca imzalanmıştır.

 

SENDİKA YETKİLİLERİ                                               İŞVEREN YETKİLİLERİ

 

 

 

 

CEMALETTİN KELTEN                                    ENGİN KOÇ

Bölge Şube Başkanı                                                 Müdür

 

 

ZEKERİYA UYSAL                                              ALİ EROL

Bölge Şube Sekreteri                                               Müdür Yardımcısı

 

 

MEHMET ERDOĞAN                                          ÖMER ÇELİKKOL

Sendika İşyeri Temsilcisi                                         Müdür Yardımcısı